Πώς να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι & να διαχειριστούμε καλύτερα την καριέρα μας

Όλοι θέλουμε να έχουμε μια πετυχημένη καριέρα να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε και ότι έχουμε καταφέρει. Θέλουμε να αγγίξουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Με άλλα λόγια να ισχυροποιήσουμε την θέση μας επαγγελματικά και προσωπικά.

Για να διακριθούμε και να ελέγξουμε μια επιτυχημένη εξέλιξη και προοπτική στον επαγγελματικό μας χώρο δεν έχουμε παρά να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι.

Την επαγγελματική μας εξέλιξη δεν την αφήνουμε στην τύχη. Εμείς την οδηγούμε.

Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξουμε για να πετύχουμε και να είμαστε δυνατοί στα μάτια μας και στα μάτια των άλλων.

1. Να διαθέτουμε νοοτροπία επιτυχημένου – νικητή: Να διαθέτουμε υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, να μην αγχωνόμαστε, να είμαστε περήφανοι και ενθουσιασμένοι με αυτό που κάνουμε.
2. Να καθορίζουμε στόχους: Στόχους ρεαλιστικούς που να τους πιστεύουμε και να προσδιορίζουν που θέλουμε να πάμε ξεκάθαρα και με ακρίβεια.
3. Να έχουμε σχέδιο: Καταστρώνουμε ένα σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας. Αν το σχέδιο δεν είναι αποτελεσματικό το αλλάζουμε όσο συχνά κρίνουμε αναγκαίο.
4. Να έχουμε καλές σπουδές. Η καλή εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την καριέρα μας.
5. Να ενημερωνόμαστε συνεχώς σχετικά με το αντικείμενό μας: Αυτό σημαίνει δια βίου μάθηση.
6. Να ακούμε: Όταν ξέρουμε να ακούμε μαθαίνουμε, κατανοούμε και επηρεάζουμε τους συνομιλητές μας.
7. Να επικοινωνούμε αποτελεσματικά: Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζουμε το μήνυμά μας στο κοινό που απευθυνόμαστε, στις ανάγκες, τις ανησυχίες, αλλά και το λεξιλόγιό τους.
8. Να είμαστε οργανωτικοί: Ιδιαίτερα όσον αφορά την διαχείριση του χρόνου μας.
9. Να έχουμε δημιουργική σκέψη: Δεν είναι μόνο ταλέντο. Είναι διορατικότητα και διαίσθηση. Είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας. Χρειάζεται σκληρή δουλειά πάνω σε όποιο ταλέντο, χρειάζεται φιλοδοξία και επιθυμία.
10. Να έχουμε αυτοπεποίθηση: Την διαθέτουμε εάν πιστεύουμε τι έχουμε πράξει ότι είναι δυνατόν για να είμαστε έτοιμοι. Δεν σημαίνει απλά να είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε επικίνδυνες αποστολές. Το αντίθετο είναι προθυμία να αναζητήσουμε νέους ορίζοντες και κατευθύνσεις.
11. Να έχουμε ενσυναίσθηση: Να αναγνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου ώστε να μπορούμε να μπούμε στη θέση του και να κατανοήσουμε τα κίνητρά του.
12. Να έχουμε επιμονή: Δεν εγκαταλείπουμε, η επιτυχία δεν μας διδάσκει τίποτα. Δάσκαλός μας είναι η αποτυχία – μαθαίνουμε από τα παθήματα.
13. Να έχουμε τύχη: Πάντα βοηθάει αλλά ποτέ δεν είναι αρκετή.

Συγχρόνως οφείλουμε να ελέγξουμε και να βελτιώσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις όπως:

1. Να οικοδομούμε εμπιστοσύνη. Να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους και να μην διαψεύδουμε την εμπιστοσύνη τους για εμάς. Αυτό δεν αποδεικνύεται με λόγια αλλά με πράξεις. Οι πράξεις μας μετράνε.
2. Να είμαστε ευγενείς. Η ευγένεια βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων και συντηρεί θετικές εντυπώσεις για το πρόσωπό μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
3. Να διαθέτουμε χιούμορ. Η ικανότητα να γελάμε με τον εαυτό μας δηλώνει ότι είμαστε στελέχη που διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα.

Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι επαγγελματικά, ας καθορίσουμε με σαφήνεια τι σημαίνει για εμάς να εργαζόμαστε.

Για το μέσο στέλεχος είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός.
Για τον επιτυχημένο επαγγελματία είναι όλη του η ζωή.

Η απόφαση είναι δική μας.